KOFFIECONTINENT ZUID-AMERIKA plant, die het hele jaar door groen is. De Coffea wordt verbouwd in tropische gebieden die zich rond de Evenaar bevinden. Deze zone staat ook wel bekend als de Koffi egordel Van Ecuador tot W Koffi ebonen leggen een hele wereldreis af voordat ze in ons kopje belanden. Wat is de herkomst van deze veelzijdige boon? Voorgaande maanden reisden we af naar Azië en Afrika; we sluiten de serie af met Zuid-Amerika. ereldwijd worden er gemiddeld zeven miljoen ton koffi ebonen geproduceerd door de Coffeavanwege het grote aantal koffi eproducerende landen dat zich binnen dit gebied bevindt. De Coffea kun je gerust een kieskeurige plant noemen; er moet aan specifi eke voorwaarden worden voldaan voordat er ook maar begonnen kan worden met de groei van koffi ebonen. Een groot deel van Zuid-Amerika ligt in de Koffi egordel en biedt daardoor vele mogelijkheden voor het verbouwen van koffi ebonen. Dit continent is dan ook goed voor zo’n veertig procent van de wereldwijde productie van koffi ebonen. In de top drie van koffi eproducerende landen staan twee Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië staat met stip op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Colombia. Reislustige plant Vanuit Ethiopië, de bakermat van de koffi eVan bes tot boon Wanneer de koffi ebessen, na een groeiproces van ongeveer zes tot negen maanden, vuurrood kleuren, is het een kwestie van deze zo snel mogelijk te plukken; overrijpe bessen beïnvloeden de smaak van de bonen namelijk op een negatieve manier. Na de pluk worden de bessen gesorteerd en vervolgens gedroogd (zie kader '(On)gewassen boon'). Na het droogproces worden de nog groene bonen gepolijst, gecontroleerd en gesorteerd. Vervolgens krijgen ze een classifi catie van de overheid of een speciaal koffi e-instituut, en worden de bonen verpakt in juten zakken van zo'n zeventig kilogram. Vaak worden de bonen per containerschip direct richting bestemmingen in de hele wereld verscheept. plant, wist de Coffea zijn weg te vinden naar verre bestemmingen. Zo bereikte de plant voor het eerst Zuid-Amerikaanse bodem doordat Nederlanders deze begin achttiende eeuw meebrachten naar Suriname. Vervolgens belandde de koffi eplant via Frans-Guyana in Brazilië. Door de eeuwen heen heeft koffi e zich hier ontwikkeld tot één van de belangrijkste gewassen die op dit continent wordt verbouwd. Miljoenen Zuid-Amerikanen zijn voor hun inkomen dan ook afhankelijk van de koffi eplant. Hoewel de meeste koffi eproducerende landen hun bonen grotendeels exporteren naar het buitenland, ligt dit voor Brazilië ietsje anders. Brazilianen zijn zelf ook verzot op koffi e; jaarlijks verbruikt de gemiddelde Braziliaan dan ook bijna zes kilogram bonen (in België is dit een kleine vijf kilogram). Koning Koffi e Brazilië mag zich ‘Koning Koffi e’ noemen met een jaarproductie van 48 miljoen balen (69 kilogram per baal), wat gelijk staat aan bijna een derde van de wereldwijde koffi eproductie. Omdat een groot deel van de wereldwijd geproduceerde bonen afkomstig is uit (On)gewassen boon Het drogen van koffi ebessen kan op twee manieren: gewassen en ongewassen. Bij de ongewassen manier drogen de bonen ongeveer drie weken in de zon of helpt een droogmachine dit proces een handje. In een fabriek worden vervolgens de gedroogde bessen gescheiden van de bonen. Bij de gewassen manier wordt de buitenschil losgeweekt met behulp van water, waarna een machine de schil verwijdert. De bonen worden van alle besresten ontdaan, op de hoornschil na. Deze wordt net als bij de ongewassen manier verwijderd in de fabriek. Brazilië, worden onder meer de klimatologische omstandigheden nauwlettend in de gaten gehouden. Dreigt het bijvoorbeeld heel koud te worden, met temperaturen rond het vriespunt, dan is er een stijging te zien in de internationale koffi eprijzen omdat de oogst in gevaar kan komen. In Brazilië worden zowel Arabica- als Robusta-bonen verbouwd. Braziliaanse koffi e stond voorheen vooral bekend vanwege de kwantiteit; zelfs Frank Sinatra zong in ‘The Coffee Song’: “They've got an awful lot of coffee in Brazil”. Dat de kwaliteit niet bezongen werd, was voornamelijk te wijten aan de oogstmethodes. Vanwege de grote afmetingen van de plantages werd voornamelijk voor machinale oogst gekozen. Hierdoor worden onrijpe koffi ebonen ook geplukt en dat heeft een impact op de smaak van de uiteindelijke koffi e. De laatste jaren is er echter een positieve ontwikkeling te merken in de kwaliteit van de bonen doordat er steeds meer kleinere plantages ontstaan waar koffi ebessen manueel worden geplukt. Colombiaanse koffi eboon Met ruim 8,5 miljoen balen koffi ebonen lijkt Colombia misschien niet opgewassen tegen zijn Braziliaanse buren, maar schijn bedriegt. Colombia is ook één van de topproducenten van het zwarte goud. Ook in Colombia wordt zowel de Arabica als de Robusta verbouwd, voornamelijk op hoger gelegen plekken zoals aan de voet van het Andes-gebergte. De Colombiaanse koffi eboon wordt getypeerd als een boon met een zachte en milde smaak. Een kleine veertig procent van de landelijke productie is in handen van kleine koffi eboeren die zich verenigd hebben in coöperaties. Hierdoor is Colombia de laatste jaren sterk gestegen op de kwaliteitsladder, wat uiteraard goed ▶ 38 Pagina 37
Pagina 39Interactieve digitale spaarprogramma, deze boek of whitepaper is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal op uw website plaatsen van internet weekbladen.
Mediazine December 2012 Lees publicatie 5Home